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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Amapá; Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Rondônia; Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
28/02/2000 |
Data da última atualização: |
13/07/2011 |
Autoria: |
TOWNSEND, C. R.; COSTA, N. de L.; MAGALHÃES, J. A.; PEREIRA, R. G. de A. |
Título: |
Consorciação de arroz de sequeiro e gramíneas forrageiras visando a renovação de pastagens degradadas em Rondônia. |
Ano de publicação: |
1999 |
Fonte/Imprenta: |
Porto Velho: Embrapa-CPAF Rondônia, 1999. |
Páginas: |
3 p. |
Série: |
(Embrapa-CPAF Rondônia. Pesquisa em Andamento, 160). |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Este trabalho tem por objetivo avaliar a viabilidade da renovação de pastagens degradadas, via consorciação de gramíneas tropicais com o arroz de sequeiro (Oryza sativa L.), sob diferentes métodos de plantiol |
Palavras-Chave: |
Arroz de sequeiro; Brasil; Consorciação; Consorciação de culturas; Consórcio; Degradada; Feed grasses; Forrageira; Pastagem degradada; Rondônia; Sequeiro; Upland rice. |
Thesagro: |
Arroz; Arroz Sequeiro; Fitotecnia; Forragicultura; Gramínea; Gramínea Forrageira; Oryza Sativa; Pastagem; Sistema de Cultivo. |
Thesaurus Nal: |
cropping systems; pastures; rice. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 01470nam a2200457 a 4500 001 1704081 005 2011-07-13 008 1999 bl uuuu u0uu1 u #d 100 1 $aTOWNSEND, C. R. 245 $aConsorciação de arroz de sequeiro e gramíneas forrageiras visando a renovação de pastagens degradadas em Rondônia. 260 $aPorto Velho: Embrapa-CPAF Rondônia$c1999 300 $a3 p. 490 $a(Embrapa-CPAF Rondônia. Pesquisa em Andamento, 160). 520 $aEste trabalho tem por objetivo avaliar a viabilidade da renovação de pastagens degradadas, via consorciação de gramíneas tropicais com o arroz de sequeiro (Oryza sativa L.), sob diferentes métodos de plantiol 650 $acropping systems 650 $apastures 650 $arice 650 $aArroz 650 $aArroz Sequeiro 650 $aFitotecnia 650 $aForragicultura 650 $aGramínea 650 $aGramínea Forrageira 650 $aOryza Sativa 650 $aPastagem 650 $aSistema de Cultivo 653 $aArroz de sequeiro 653 $aBrasil 653 $aConsorciação 653 $aConsorciação de culturas 653 $aConsórcio 653 $aDegradada 653 $aFeed grasses 653 $aForrageira 653 $aPastagem degradada 653 $aRondônia 653 $aSequeiro 653 $aUpland rice 700 1 $aCOSTA, N. de L. 700 1 $aMAGALHÃES, J. A. 700 1 $aPEREIRA, R. G. de A.
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Registro original: |
Embrapa Rondônia (CPAF-RO) |
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Biblioteca |
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Volume |
Status |
URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Amazônia Oriental. Para informações adicionais entre em contato com cpatu.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
20/09/2016 |
Data da última atualização: |
24/05/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
FREITAS, C. A. B.; SILVA, A. S.; ALVES, C. N.; NASCIMENTO, W. M. O. do; LOPES, A. S.; LIMA, M. O.; MÜLLER, R. C. S. |
Afiliação: |
Camila A. B. Freitas, UFPA; ANTONIO S. SILVA, UFPA; CLAUDIO N. ALVES, UFPA; WALNICE MARIA O DO NASCIMENTO, CPATU; ALESSANDRA S. LOPES, UFPA; MARCELO O. LIMA, INSTITUTO EVANDRO CHAGAS; REGINA C. S. MÜLLER, UFPA. |
Título: |
Characterization of the fruit pulp of camu-camu (Myrciaria dubia) of seven different genotypes and their rankings using statistical methods PCA and HCA. |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of the Brazilian Chemical Society, v. 27, n. 10, p. 1838-1846, 2016. |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.5935/0103-5053.20160067 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Due to the economic potential of camu-camu, considering its high concentration of vitamin C, the aim of this work was to evaluate the quality and genetic variability seven accessions of camucamu conserved in genebank (BAG) of Embrapa Amazônia Oriental, in the state of Pará, Amazon region, Brazil. The fruits of camucamuzeiro were analyzed for physicochemical characterization (standard methodologies) and mineral composition. The data were subjected to multivariate statistical analysis, using the techniques of cluster analysis and principal component analysis. The formation of different groups for each genotype, which shows the genetic variability and the dissimilarity of the genotypes in the species data, may be used to guide the selection of promising genotypes to enrich the programs of genetic improvement of the camucamuzeiro. Ascorbic acid showed levels above 1000 mg 100 g-1, however, genotypes 4, 1 and 2 show the highest potential and the most promising nutritional capacity, but genotype 4 showed good characteristics for the moisture, acidity, carbohydrates, Cu and Zn and differs totally from others about the total soluble solids (TSS) and flavon-3-ol, features that make it the most promising genotype. It was possible to separate the seven different genotypes using multivariate analysis (hierarchical cluster analysis- HCA and principal component analysis-PCA). |
Palavras-Chave: |
Camu-camu. |
Thesagro: |
Fruta Tropical; Genótipo. |
Thesaurus NAL: |
Amazonia. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
Marc: |
LEADER 02228naa a2200253 a 4500 001 2053147 005 2022-05-24 008 2016 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttp://dx.doi.org/10.5935/0103-5053.20160067$2DOI 100 1 $aFREITAS, C. A. B. 245 $aCharacterization of the fruit pulp of camu-camu (Myrciaria dubia) of seven different genotypes and their rankings using statistical methods PCA and HCA.$h[electronic resource] 260 $c2016 520 $aDue to the economic potential of camu-camu, considering its high concentration of vitamin C, the aim of this work was to evaluate the quality and genetic variability seven accessions of camucamu conserved in genebank (BAG) of Embrapa Amazônia Oriental, in the state of Pará, Amazon region, Brazil. The fruits of camucamuzeiro were analyzed for physicochemical characterization (standard methodologies) and mineral composition. The data were subjected to multivariate statistical analysis, using the techniques of cluster analysis and principal component analysis. The formation of different groups for each genotype, which shows the genetic variability and the dissimilarity of the genotypes in the species data, may be used to guide the selection of promising genotypes to enrich the programs of genetic improvement of the camucamuzeiro. Ascorbic acid showed levels above 1000 mg 100 g-1, however, genotypes 4, 1 and 2 show the highest potential and the most promising nutritional capacity, but genotype 4 showed good characteristics for the moisture, acidity, carbohydrates, Cu and Zn and differs totally from others about the total soluble solids (TSS) and flavon-3-ol, features that make it the most promising genotype. It was possible to separate the seven different genotypes using multivariate analysis (hierarchical cluster analysis- HCA and principal component analysis-PCA). 650 $aAmazonia 650 $aFruta Tropical 650 $aGenótipo 653 $aCamu-camu 700 1 $aSILVA, A. S. 700 1 $aALVES, C. N. 700 1 $aNASCIMENTO, W. M. O. do 700 1 $aLOPES, A. S. 700 1 $aLIMA, M. O. 700 1 $aMÜLLER, R. C. S. 773 $tJournal of the Brazilian Chemical Society$gv. 27, n. 10, p. 1838-1846, 2016.
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Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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